Hareket aralığı (ROM), bir eklemin yapabileceği hareket miktarıdır. Esneklik, hareketlilik ve genel esenlik için önemlidir.
Hareket aralığı, bir eklemin yapabileceği hareket miktarıdır. Aşama olarak ölçülür ve etken yahut eylemsiz olabilir. Etken ROM, bir eklemin kendi başına yapabileceği hareket miktarıdır, eylemsiz ROM ise bir eklemin başka bir ferdin yahut harici bir kuvvetin yardımı ile yapabileceği hareket miktarıdır.
Hareket aralığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
Hareket aralığınızı geliştirmek için yapabileceğiniz bir takım egzersiz vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Esneklik | Bir eklemi bütün hareket aralığı süresince hareket ettirebilme kabiliyeti |
Hareket Aralığı | Bir eklemde olası olan en çok hareket miktarı |
Dinamik Hayat | Tertipli hareket ve aktivite içeren bir hayat seçimi |
Hareketlilik | Kolayca ve serbestçe hareket edebilme kabiliyeti |
Esneklik Egzersizleri | Hareket aralığını ve esnekliği geliştirmeye destek olan egzersizler |
II. Hareket Aralığı Nelerdir?
Hareket aralığı (ROM), bir eklemin yapabileceği en çok hareket miktarıdır. Aşama olarak ölçülür ve çoğu zaman bir esenlik uzmanı tarafınca değerlendirilir. ROM, günlük görevler, spor ve egzersiz dahil olmak suretiyle muhtelif aktiviteler için önemlidir.
İki tip ROM vardır: etken ROM ve eylemsiz ROM. Etken ROM, bir eklemin fert tarafınca kendisi hareket ettirildiğinde yapabileceği hareket miktarıdır. Eylemsiz ROM, bir eklemin başkası tarafınca hareket ettirildiğinde yapabileceği hareket miktarıdır.
ROM, yaş, genetik, yaralanmalar ve hastalıklar şeklinde muhtelif faktörlerden etkilenebilir. İnsanlar yaşlandıkça eklemleri daha sert olma eğilimindedir ve ROM’ları azalır. Birtakım yaralanmalar ek olarak bir eklemin etrafındaki dokulara zarar verebilir ve hareketini sınırlayabilir. Artrit şeklinde hastalıklar da ROM’u kısıtlayabilen şiddet ve ağrıya niçin olabilir.
İyi bir ROM’a haiz olmak birçok nedenden ötürü önemlidir. İnsanların günlük aktivitelerini rahatça gerçekleştirmesini sağlar, faydalanma riskini azaltır ve atletik performansı artırır. Ek olarak duruşu iyileştirmeye ve ağrıyı azaltmaya destek olabilir.
III. Hareket Aralığı Türleri
Hareket aralığının üç türü vardır: etken, eylemsiz ve kullanılabilir.
Etken hareket aralığı, kendi kas gücünüzle elde edebileceğiniz hareket miktarıdır. Eylemsiz hareket aralığı, başka birinin ekleminizi hareket ettirmesiyle elde edilebilecek hareket miktarıdır. Mevcut hareket aralığı, etken ve eylemsiz hareket aralığı arasındaki farktır.
Hareket aralığınız yaş, genetik, yaralanmalar ve hastalıklar şeklinde bir takım faktörden etkilenebilir.
Yaşlandıkça kaslarınız ve eklemleriniz esnekliğini yitirme eğilimindedir ve bu da hareket aralığınızın azalmasına yol açabilir. Birtakım genetik durumlar da sizi hareket aralığınızın azalmasına daha yatkın hale getirebilir. Yaralanmalar ve hastalıklar da eklemlerinizi destekleyen kaslara, tendonlara ve bağlara zarar vererek hareket aralığınızın azalmasına yol açabilir.
IV. Hareket Aralığını Etkileyen Faktörler
Hareket aralığı aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım faktörden etkilenir:
- Yaş
- Cinsiyet
- Genetik
- Vücut kompozisyonu
- Kas gücü
- Esneklik eğitimi
- Yaralanmalar
- Tıbbi durumlar
Yaşlandıkça hareket aralığımız azalma eğilimindedir. Bunun sebebi, kas elastikiyetinin azalması, eklem yağlanmasının azalması ve eklemlerin etrafındaki bağ dokusunun sertliğinin artması şeklinde bir takım faktördür.
Hanımefendiler kalça ve diz şeklinde birtakım eklemlerde erkeklerden daha geniş bir hareket aralığına haiz olma eğilimindedir. Bunun östrojenin bağ dokusu üstündeki etkilerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Genetik de hareket aralığında rol oynayabilir. Birtakım insanoğlu ötekilerden daha elastiki eklemlerle doğarlar.
Vücut kompozisyonu da hareket aralığını etkileyebilir. Aşırı şişman yahut obez olan kişiler, sıhhatli kiloda olanlara bakılırsa daha azca hareket aralığına haiz olma eğilimindedir. Bunun sebebi, aşırı kilonun eklemlere baskı yapması ve onları daha sert hale getirebilmesidir.
Kas gücü hareket aralığında bir öteki mühim faktördür. Kuvvetli kaslar eklemleri sabitlemeye destek verir ve daha geniş bir hareket aralığında hareket etmelerini sağlar.
Esneklik egzersizleri, eklemler etrafındaki kasları ve bağ dokusunu esneterek hareket aralığını iyileştirmeye destek olabilir.
Yaralanmalar hareket aralığını da etkileyebilir. Bir eklem yaralanırsa, sertleşebilir ve ağrıyabilir, bu da hareket aralığını sınırlayabilir.
Tıbbi durumlar da hareket aralığını etkileyebilir. Artrit şeklinde birtakım durumlar eklemlerde ağrı ve sertliğe niçin olabilir ve bu da hareket aralığını sınırlayabilir.
V. Hareket Aralığının Önemi
Hareket aralığı muhtelif nedenlerle önemlidir, bunlardan bazıları şunlardır:
- Eklem fonksiyonlarının muntazam emek vermesi
- Yaralanmaların önlenmesi
- Geliştirilmiş hareketlilik
- Gelişmiş atletik performans
- Azaltılmış ağrı
- Hayat kalitesinin artması
VI. Hareket Aralığı Iyi mi İyileştirilir
Hareket aralığınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
- Esneme
- Yoga
- Pilates
- tai chi
- Hidroterapi
- Masaj terapisi
- Akupunktur
- Ortez
- Ameliyat
Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan ilkin doktorunuzla konuşmanız önemlidir; şundan dolayı doktorunuz sizin için hangi aktivitelerin doğru bulunduğunu ve güvenilir bir halde iyi mi ilerleyebileceğinizi belirlemenize destek olabilir.
Esneme, hareket aralığınızı geliştirmenin mükemmel bir yoludur ve evde yahut spor salonunda yapılabilir. Esnerken şunlar önemlidir:
- Her esnemeyi saniyeler süresince tutun
- Zıplamayın
- Vücudunuzu kulak verin ve ağrı hissederseniz durun
Yoga, hareket aralığınızı geliştirmenin bir öteki mükemmel yoludur. Yoga pozları kaslarınızı esnetmek ve güçlendirmek için tasarlanmıştır ve esnekliğinizi ve hareketliliğinizi geliştirmenize destek olabilir.
Pilates, hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilecek düşük müessir bir egzersizdir. Pilates egzersizleri, omurganızı desteklemeye ve duruşunuzu iyileştirmeye destek olabilecek çekirdek kaslarınızı güçlendirmeye odaklanır.
Tai chi, hareket aralığınızı ve esnekliğinizi geliştirmenize destek olabilecek nazik bir dövüş sanatıdır. Tai chi egzersizleri yavaş, kontrollü bir halde yapılır ve dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirmenize destek olabilir.
Hidroterapi, hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilecek bir su terapisi türüdür. Hidroterapi egzersizleri sıcak bir havuzda yapılır ve kaslarınızı gevşetmeye ve ağrıyı hafifletmeye destek olabilir.
Masaj terapisi, kas gerginliğini ve iltihabı azaltarak hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilir. Masaj terapisi ek olarak esnekliğinizi ve hareketliliğinizi iyileştirmeye destek olabilir.
Akupunktur vücudunuzdaki muayyen noktaları uyararak hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilir. Akupunktur ağrıyı hafifletmeye, iltihabı azaltmaya ve dolaşımınızı iyileştirmeye destek olabilir.
Ortezler ayaklarınıza ve ayak bileklerinize yardımcı sağlayarak hareket aralığınızı iyileştirmeye destek olabilir. Ortezler hizalanmanızı düzeltmeye ve ağrıyı azaltmaya destek olabilir.
Ciddi bir yaralanmanız yahut rahatsızlığınız var ise hareket aralığınızı iyileştirmek için ameliyat gerekebilir. Ameliyat hasarlı dokuyu onarmaya ve hareket aralığınızı geri kazandırmaya destek olabilir.
Hareket aralığınızı iyileştirmek istiyorsanız, sizin için en iyi seçenekler ile alakalı doktorunuzla görüşün.
Hareket Aralığını Geliştirmek İçin Egzersizler
Hareket aralığını geliştirmeye destek olabilecek birçok değişik egzersiz vardır. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Statik germe
- Dinamik germe
- Etken izole germe
- Miyofasyal gevşeme
- Ortak seferberlik
Bireysel ihtiyaçlarınıza ve yeteneklerinize müsait egzersizleri kura çekmek önemlidir. Esnemeye yeni başladıysanız, hafifçe egzersizlerle başlamanız ve esnekliğiniz geliştikçe yoğunluğu ve süreyi kademeli olarak artırmanız en iyisidir.
Esneme egzersizleri yaparken şunlara dikkat etmek önemlidir:
- Derin soluk alın
- Her esnemeyi minimum saniye tutun
- Zıplamayın
- Vücudunuzu kulak verin ve ağrı hissederseniz durun
Tertipli olarak esnemek hareket aralığınızı iyileştirmenize, faydalanma riskinizi azaltmanıza ve genel esenlik ve refahınızı iyileştirmenize destek olabilir.
Hareket Aralığıyla İlgili Yaygın Problemler
Hareket aralığıyla alakalı bir takım yaygın problem vardır, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Kaslarda ve eklemlerde gerginlik
- Ağrı
- İltihaplanma
- Şiddet
- Azaltılmış hareket yeteneği
Bu sorunlara aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif faktörler niçin olabilir:
- Yaş
- Hareketsizlik
- Tekrarlayan hareket
- Aşırı kilogram yahut aşırı kiloluluk
- Tıbbi durumlar
Bu sorunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi rahatsızlığı ekarte etmek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz ek olarak hareket aralığınızı iyileştirmenize destek olacak egzersizler ve tedaviler önerebilir.
IX. Hareket Aralığı Sorunlarının Tedavisi
Hareket aralığı sorunları için, altta yatan nedene bağlı olarak muhtelif tedaviler mevcuttur. En yaygın tedavilerden bazıları şunlardır:
- Esneme
- Egzersiz yapmak
- Fizik tedavi
- Masaj terapisi
- Ortez
- Ameliyat
Esneme ve egzersiz esnekliği ve hareket aralığını iyileştirmeye destek olabilirken, fizik tedavi altta yatan kas dengesizliklerini yahut zayıflıklarını ele almaya destek olabilir. Masaj terapisi ek olarak ağrı ve iltihabı azaltmada destek olabilir. Ortezler hizalamayı düzeltmeye ve eklemleri desteklemeye destek olabilirken, birtakım durumlarda hasarlı dokuyu onarmak yahut yara dokusunu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
Hareket aralığı problemi için en iyi tedavi, ferdin hususi gereksinimlerine ve koşullarına bağlı olarak değişecektir. En iyi tedavi yolunu belirlemek için bir esenlik uzmanına danışmak önemlidir.
S: Esneklik nelerdir?
A: Esneklik, bir eklemin bütün hareket aralığı süresince hareket edebilme kabiliyetidir.
S: Hareket aralığı türleri nedir?
A: Hareket aralığının üç türü vardır: etken, eylemsiz ve destek.
S: Hareket aralığını etkileyen faktörler nedir?
A: Hareket aralığını yaş, genetik, cinsiyet ve aktivite seviyesi şeklinde muhtelif faktörler etkileyebilir.
0 Yorum